Hallo… ik ben het, de Nachtwacht

Ondanks dat ik bijna vier eeuwen oud ben, begin ik aan een geweldig nieuw avontuur. Zou ik het nog ín me hebben?

Stel je voor...


…een legpuzzel van 195,000 stukjes,
en op die puzzel staat niemand minder dan ik.

Je kent mij ongetwijfeld, omdat ik het beroemdste schilderij ter wereld ben.
Nu kom ik opnieuw tot leven in mijn oorspronkelijke afmetingen van 4 bij 5 meter!

 

De droom van mijn 21e-eeuwse schepper Jakko Woudenberg, ook wel bekend als de Dutch Wood Artist, draait om samenwerking en vakmanschap. Elk houten puzzelstukje wordt minutieus met de hand gezaagd uit verschillende houtsoorten. In wat ik doe in het Rijksmuseum wil de Dutch Wood Artist mij wereldwijd evenaren: mensen samenbrengen en verbinden door creativiteit.

In een tijd waarin polarisatie hoogtij dagen viert en jonge mensen steeds afhankelijker lijken te worden van technologie en hun mobieltje, streven hij en ik ernaar onze aandacht te richten op verbinding, creativiteit, vakmanschap en de voldoening die voortkomt uit het creëren van iets tastbaars.

 

Het is daarom een enorme eer en een voorrecht om u van harte welkom te heten op deze creatieve plek!

 

Met grote trots, De Nachtwacht.

Op een missie


Halverwege de 17e eeuw kwam ik als schilderij tot leven in de creatieve geest van mijn meester, Rembrandt van Rijn. Tot op de dag van vandaag blijf ik mensen inspireren en verwonderen. Wist je dat er ooit zomaar stukken van mij zijn afgesneden? Door de bekwame handen van mijn nieuwe schepper, Jakko Woudenberg, ook wel bekend als de Dutch Wood Artist, word ik nu van hout gecreëerd en in mijn oorspronkelijke staat hersteld.

 

De voorspellingen luiden dat artificial intelligence (AI) een aanzienlijk deel van de menselijke arbeid kan gaan overnemen. Om te overleven in de 21e eeuw blijft creativiteit voor mensen super belangrijk. Alleen levende wezens zijn echt creatief en het is dan ook een kwaliteit die echt bij mensen past. Helaas wordt creativiteit zelden in klaslokalen onderwezen. De missie van Dutch Wood Artist Jakko is om bij te dragen aan de toekomst van de mensheid, door creativiteit en vakmanschap onder vooral jongeren en hun toekomstige werkgevers te bevorderen en te koesteren.

 

Wanneer alle samenwerkende vakmensen, beginners en gevorderden, klaar zijn met mijn assemblage, zal Jakko een wereldwijde tournee voor mij proberen te regelen. Als een popster vlieg ik misschien dan straks de wereld rond! Mijn unieke eigenschappen maken mij geschikt voor vloer en wand, dus ik kijk er reikhalzend naar uit om ergens te verschijnen in mijn oorspronkelijke staat, waar miljoenen mensen mijn aanwezigheid kunnen bewonderen en hen misschien zelfs de kans geven om op mij te staan of misschien zelfs wel te dansen. Dat wordt niet alleen voor hen, maar ook voor mij een totaal nieuwe ervaring!

 

Dankzij geavanceerde technologie is het mogelijk om verborgen geheimen te onthullen die betrekking hebben op de personen die op mij staan afgebeeld. Hoe mooi is het als ik op deze manier helemaal tot leven zou komen in mijn nieuwe vorm? De Dutch Wood Artist maakt mij weer helemaal van deze tijd.

 

Wie weet vind ik na een veiling mijn plek in het Sydney Opera House of in een gerenommeerd museum in New York, Abu Dhabi, Rio de Janeiro of Kaapstad.

 

Waar ik ook ga, het is altijd mijn doel om mensen te verbinden en inspireren trots te zijn op hun creatieve vakmanschap.

Biografie

Wie is de Dutch Wood Artist?


Sta mij toe u kennis te laten maken met mijn nieuwe schepper, Jakko Woudenberg (1975). Net als mijn oorspronkelijke maker, Rembrandt, is hij al sinds 1999 een echte meester, erkend Meester Parketteur en lid van het Gilde van Gediplomeerde Parketteurs. Het leggen van parketvloeren is een prachtig ambacht, maar Jakko bleek een creatieveling die zijn ideeën en vaardigheden verder wilde onderzoeken. Van het prille begin inspireerde mijn sierlijke verschijning hem tot mijn nieuwe creatie, maar niet voordat hij en zijn team de kans kregen een unieke vloer en trap te leggen, in de vorm van de jaarringen van een boom. Deze opdracht viel nationaal en internationaal in de prijzen. Namelijk: Algemeen winnaar Vakwerkawards 2020 (NL) de WFB Design Awards 2020 (VS) en een CFJ/CFA Award in 2021 (UK)

 

Enkele van Jakko’s gedachten…

“Tijdens het pixelen gaan de studenten en ik in gesprek over wie ze zijn en wat ze graag zouden willen bijdragen aan onze samenleving. Waar ligt hun passie en welke stappen ondernemen ze om hun dromen daadwerkelijk te verwezenlijken?”

 

“Ik heb veel respect voor onderwijs, maar soms lijkt het alsof het bevorderen van creativiteit en zelfbewustzijn over het hoofd wordt gezien. Het is alsof gehoorzaamheid en het naleven van regels voorrang krijgen boven zelf nadenken en keuzes maken van binnenuit.”

 

“We leven in de Matrix en als we die wereld willen veranderen, zullen we eerst zelf moeten veranderen. Ik geloof dat zelfkennis en ontwikkeling de sleutel is naar een betere wereld. We zijn hier allemaal met een reden een purpose! Vind je je purpose dan krijgt je leven betekenis, krijgt je leven betekenis dan ga je verantwoordelijkheid dragen voor jezelf en de wereld om je heen.”

 

Bewust en duurzaam


“We leven in een consumptie maatschappij waarbij we bijna alleen maar nemen en weinig meer terug geven. De wens van mijn nieuwe meester is dan ook dat ik zo veel mogelijk circulair wordt. Niet alleen hout uit goed beheerde bossen gebruikt (FSC en PEFC), maar ook restanten en gerecycled hout worden in mijn nieuwe creatie verwerkt. Bovendien plant DWA voor elke houtsoort die is gebruikt een nieuwe boom.”

News


In de schijnwerpers: Bas de Groot

Uncategorized
/

Read More

De Nachtwacht in hout podcast is live!

Uncategorized
/

Read More

De Nachtwacht in hout is bijna af!

Uncategorized
/

Read More

The Night Watch In Wood App

A mobile experience


Ik ga natuurlijk met mijn tijd mee en dus krijg ik binnenkort NFC-chips geïntegreerd. Dankzij de ‘Nachtwacht in Hout-app’ communiceren jij en ik interactief met elkaar en zal ik geheimen onthullen over mijn geschiedenis, mijn makers en de personen en voorwerpen die op mij te bewonderen zijn.

 

In de app vind je al diverse boeiende details over mijn achtergrond en inhoud.
Ontdek nu alvast een voorproefje van deze interactieve ervaring door de eerste versie van de app te downloaden!

 

Beschikbaar in zowel de Google Play Store als de Apple App Store. 

Contact

Stuur me een bericht of stel hier een vraag