In de schijnwerpers: Bas de Groot

Samen bereiken we meer. Ook De Nachtwacht in hout had niet gemaakt kunnen worden zonder de (indirecte) hulp van velen. Vandaag In de schijnwerpers… Bas de Groot, die het hele project van begin tot eind heeft vastgelegd op video.

“Ik was er al bij voor de eerste pixels gelegd werden. Eerst dacht ik: deze man is gek geworden. Hoewel Jakko er zelf al zeker van was dat het kunstwerk er zou komen, moest hij mij nog wel zien te overtuigen. Toen de eerste pixels eindelijk gelegd werden, wist ik dat het hem ging lukken. We zijn inmiddels twee jaar verder en het kunstwerk is zo goed als af. Het is heel vet om de vooruitgang in het kunstwerk van dichtbij gevolgd te kunnen hebben.”

De Nachtwacht in hout podcast is live!

De eerste aflevering van De Nachtwacht in hout podcast is live! In deze aflevering gaan hosts Jim Jansen en Charlotte Dijkgraaf in gesprek met kunstenaar Jakko Woudenberg en ondernemer Willem van der Voort. Ook komt er een leerling van het Regius College aan het woord, die mee heeft gewerkt aan het kunstwerk.

De podcast is nu te beluisteren op Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts, te vinden door te zoeken naar ‘Nachtwacht in hout’.

De Nachtwacht in hout is bijna af!

De eindstreep komt in zicht voor De Nachtwacht in hout! Jakko heeft net het laatste stukje van de puzzel voltooid: het in elkaar zetten van de laatste panelen om het kunstwerk compleet te maken. Het kunstwerk bestaat uit 500 panelen gemaakt van pixels van 1 x 1 cm. Om de kleuren van de originele Nachtwacht na te kunnen bootsen, zijn de pixels gemaakt van verschillende houtsoorten. Het leggen van de juiste pixels op de juiste plek heeft geleid tot de totstandkoming van de Nachtwacht in hout. Maar dat de pixels en panelen allemaal op hun plek liggen, betekent niet dat het kunstwerk al af is! Nu volgt nog een minstens zo belangrijk proces, namelijk de afwerking. Dat zal de kleuren van de Nachtwacht in hout definiëren en het contrastverschil tussen de houtsoorten vergroten.

Breaking the Mold: See the Winning Floors of the 2020 WFB Design Awards

Source: Woodfloor Business

When asked about creating his winning growth-ring-inspired wood floor, pro Jakko Woudenberg remarked that, in a sense, he and his team had to “invent the wheel.” They weren’t the only ones to break from tradition this year: each of the 2020 WFB Design Award winners embarked on something rarely, if ever, done before in a hardwood floor. Whether it was creating a tree’s growth rings, a porcelain-tile-look on a basketball court, oak fireworks bursts, or a “Hiperdrive” pattern with 85,000 wood strips, the pros recognized in this year’s WFB Design Awards combined expertise with intuition to craft the “wheels” for their original and inspiring floor designs. Verder lezen

De Nachtwacht van hout | Aflevering 2

In deze aflevering neemt Jakko je mee door zijn proces als kunstenaar, wat er bij zo’n project komt kijken en wat hij tot nu toe is tegengekomen.

#denachtwacht #verbinding #vakmanschap #creativiteit #denachtwachtinhout #artfloor #rembrandts #dutchwoodartist #denachtwachtinhout

Hoe staat het met… de Nachtwacht in houtpixels

In de vorige ALLES spraken we meesterparketteur en Dutch Wood Artist Jakko Woudenberg over zijn droom: de Nachtwacht maken van hout. Een halfjaar later is zijn droom zelfs groter: “Delen die ooit van de Nachtwacht zijn afgesneden, voeg ik weer toe, zoals Rembrandt het bedoelde. Het werk wordt nu bijna 4 bij 5 meter. Zo’n groot project heeft natuurlijk tegenslagen, maar er is altijd een weg en een oplossing.”

De houten Nachtwacht wordt opgebouwd uit 200.000 houten pixels van 1 cm2, in 50 verschillende houtsoorten. “Een computerprogramma zet een foto van de Nachtwacht om naar gekleurde pixels en vervolgens naar foto’s van de bijbehorende houtkleuren”, legt Jakko uit. “Maar hout is geen exacte kleur, het heeft allerlei tinten en structuren. Als je vaste kleuren omzet naar houtkleuren, verandert het beeld. Dat maakt het heel lastig.” Verder lezen

De Nachtwacht van Hout | Aflevering 1

Stel je eens voor. … Een legpuzzel maken met 195,000 stukjes. En elk afzonderlijk puzzelstukje is met de hand gemaakt, waardoor uiteindelijk Rembrandts Nachtwacht in de oorspronkelijke maat van 4 bij 5 meter wordt weergegeven.”

De droom van Jakko Woudenberg, de Nederlandse Houtkunstenaar, draait om samenwerking. Het gaat om vakmanschap, verbinding en creativiteit. In een wereld waarin jonge mensen steeds afhankelijker lijken te zijn van technologie en hun mobiele telefoons, wil Jakko hun focus verleggen naar handmatig vakmanschap en de voldoening die het creëren van iets tastbaars met hun handen kan opleveren.

In de documentaire neemt Jakko je me in zijn leven en hoe en waarom hij dit unieke kunstwerk maakt.

#denachtwacht #verbinding #vakmanschap #creativiteit #denachtwachtinhout #artfloor #K#Rembrandts #dutchwoodartist #denachtwachtinhout #kunstvloer

Houtkunstenaar Jakko doet een Rembrandt: ’De Nachtwacht’ in 160.000 pixels

Hoe ziet ‘De Nachtwacht’ eruit in hout? Houtkunstenaar Jakko Woudenberg uit Warmenhuizen hoopt over anderhalf jaar antwoord te krijgen op die vraag. De van oorsprong parketlegger is vandaag begonnen met een monsterklus. Jakko zaagt 160.000 houten pixels om het schilderij zo getrouw mogelijk in een vloer te krijgen. “Op deze Rembrandt mag je dansen.”

Jakko Woudenberg: “Ik was 23 jaar geleden als leerling bezig met een parket te leggen en ineens kwam Rembrandt in mijn gedachten: zou ik ‘De Nachtwacht’ van hout kunnen maken? Nou, vandaag begin ik dus met het eerste paneel.” Er liggen 58 houtsoorten klaar in allerlei kleuren. Jakko zaagt er 160.000 pixels van, blokjes hout van één vierkante centimeter. Verder lezen

Wat Jakko de komende drie jaar gaat doen?

Hij gaat 160.000 minuscule blokjes hout zagen. Om de Nachtwacht mee te maken. ’Altijd al van gedroomd’

Of hij gek geworden is? Willen de mensen in zijn omgeving weten als hij ze over zijn plan vertelt. Alles verkopen? Zijn bedrijf stilleggen? Om de Nachtwacht van hout te maken?

Nee, zegt Jakko Woudenberg dan: hij is niet gek geworden. Hij gaat zijn droom waarmaken. De Nachtwacht maken, van houten blokjes. Op ware grootte, bijna zestien vierkante meter. Hij houd woord: de komende drie jaar gaat hij ’pixels’ van hout zagen. Elk van een centimeter bij een centimeter. 160.000 blokjes in totaal. Verder lezen