Houtkunstenaar Jakko doet een Rembrandt: ’De Nachtwacht’ in 160.000 pixels

Hoe ziet ‘De Nachtwacht’ eruit in hout? Houtkunstenaar Jakko Woudenberg uit Warmenhuizen hoopt over anderhalf jaar antwoord te krijgen op die vraag. De van oorsprong parketlegger is vandaag begonnen met een monsterklus. Jakko zaagt 160.000 houten pixels om het schilderij zo getrouw mogelijk in een vloer te krijgen. “Op deze Rembrandt mag je dansen.”

Jakko Woudenberg: “Ik was 23 jaar geleden als leerling bezig met een parket te leggen en ineens kwam Rembrandt in mijn gedachten: zou ik ‘De Nachtwacht’ van hout kunnen maken? Nou, vandaag begin ik dus met het eerste paneel.” Er liggen 58 houtsoorten klaar in allerlei kleuren. Jakko zaagt er 160.000 pixels van, blokjes hout van één vierkante centimeter.

Pixel

“Het moet een project van verbinding worden”, zegt Woudenberg. Hij hoopt dat er enthousiaste Rembrandt-liefhebbers zijn die hem willen helpen met het samenstellen van de 396 panelen die nodig zijn voor het schilderij. Aanmelden kan via zijn website.

Daar kun je ook terecht om een pixel te sponsoren. Net als Rembrandt zelf hoopt Jakko Woudenberg zijn ‘Nachtwacht’ met anderhalf jaar af te hebben. En dan? “Ik hoop hem de wereld over te krijgen. Dat gaat lukken.”

 

BRON: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/309787/houtkunstenaar-jakko-doet-een-rembrandt-de-nachtwacht-in-160000-pixels